[...] Nasza dieta może być czynnikiem, który wspomaga, ale i obciąża stawy. Przede wszystkim unikać powinniśmy składników pokarmowych o działaniu prozapalnym jak kwasy tłuszczowe omega 6, cukier, tłuszcze trans czy produkty końcowe glikacji białek. Tego typu składniki zawiera żywność wysokoprzetworzona, słodycze, fast foody, produkty poddane [...]
[...] solaria), nie objadać się i regularnie trenować (co zabezpiecza nas przed otyłością i indukowanym nią stanem zapalnym), dbać o odpowiednią podaż witamin, minerałów, kwasów omega-3 (niwelowanie stanu zapalnego), ograniczać podaż cukru (zmniejszanie stanu zapalnego), unikać alkoholu i palenia tytoniu (czynniki rakotwórcze pierwszej klasy, czyli [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
Kortyzol zwykle kojarzy nam się jako "zły hormon", przez który wolniej się chudnie, buduje tkankę mięśniową, regeneruje. Jest on jednak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy najlepiej suplementować olej rybi? Badania sugerują, że optymalnym czasem jest wieczór np. do kolacji lub bezpośrednio przed snem. Na podstawie: [...]
[...] odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Niekiedy jednak pojawią się wątpliwości co do takich składników jak witamina B12, witamina D, wapń, kwasy tłuszczowe omega-3 czy żelazo. Nieodpowiednie dobieranie produktów może się przyczynić do niedoborów, dlatego też wciąż często pojawiają się wątpliwości, czy diety roślinne, aby na [...]
[...] pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj substancje lipidowe, a szczególnie kwasy omega-3. Olej rybi i jego właściwości Rezygnując ze spożycia potraw opartych o zwierzęce źródła substancji odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie da się [...]
[...] 15 g orzechów włoskich 7,5 g migdałów 7,5 g orzechów laskowych Orzechów włoskich było dlatego więcej, gdyż są one bogate w kwas alfa-linolenowy (rodzina kwasów tłuszczowych omega-3), który może dodatkowo chronić układ sercowo-naczyniowy. Orzechy czy oliwa - gdzie główny nacisk? W grupie kontrolnej (przypomnę, że takim osobom zalecono [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
[...] kategorii. To jeden z powodów, dla których przetworzone produkty spożywcze są tak niezdrowe. Niestety typowa dieta zachodnia dostarcza zbyt małej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Dobrym pomysłem jest więc konsumowanie więcej przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3. Dwie-trzy porcje tygodniowo dzikiego łososia zapewnią wystarczającą ilość [...]
[...] witaminę C wraz z witaminą D i K2. Jest to skuteczne trio, które mocno wpływać będzie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina D, jako jedyna ma udokumentowane działanie, które będzie wykazywać znaczną funkcję wspomagającą leczenie podczas przeziębienia. Ważnymi składnikami są również tran, bogaty w kwasy omega 3, jak i czosnek.
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] Każda kobieta w ciąży powinna uwzględnić w swojej suplementacji dobrej jakości preparat witaminowy przeznaczony dla kobiet, a także kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D. Źródła: https://academic.oup.com/advances/article/7/4/839S/4568693 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415073/ [...]
[...] kompozycją diety. Wymienia się tutaj m.in. ocenę poziomu kaloryczności diety, zawartości tłuszczu ogółem, cholesterolu oraz tłuszczy nasyconych i trans, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, zawartości węglowodanów i cukrów prostych, alkoholu, witamin i składników mineralnych, a także fitozwiązków, takich jak flawanole, czy antocyjany. Za [...]
[...] również ryby. Ryby posiadają lekkostrawne mięso, a więc koncentracja aminokwasów w krwiobiegu podczas ich spożycia jest szybka. Co więcej, ryby obfitują w kwasy tłuszczowe omega 3 będące drogocennym źródłem kwasów tłuszczowych dla organizmu, które dbają o otoczkę prozdrowotną naszego ciała. Nie powinniśmy również zapominać o dodatku jaj i [...]
[...] czy dana osoba je nabiał i jaja, jest uzależnione od niej samej. W przeciwieństwie do innych diet wegetariańskich peskatarianizm dostarcza dużo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Jak wybrać dietę wegetariańską? Wybierając odpowiednią dla siebie odmianę diety wegetariańskiej, należy wziąć pod uwagę kilka czynników, m.in. jakość odżywczą, [...]
Łokieć golfisty należy do przypadłości z grupy entezopatii, która występuje w okolicach kłykcia przyśrodkowego kości ramiennej. Dolegliwość ta będzie się nasilać w przypadku ruchów zgięcia ręki, gdy aktywujemy zginacze nadgarstka. Samo przeciążenie jest więc konsekwencją powtarzania ruchów zginania dłoniowego nadgarstka, które w konsekwencji [...]
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]
Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
Jeszcze kilka lat temu po suplementy sięgali głównie mężczyźni. Co więcej, były to najczęściej osoby związane z treningami siłowymi. Faktycznie, w pewien sposób o kulturystach można powiedzieć - prekursorzy. Często, w poszukiwaniu każdej dostępnej przewagi nad konkurencją, wielu z nich raportowało o pozytywach poszczególnych składników, długo [...]